Pastinaak per 500 gram
Herkomst: Frankrijk - Formaat: Normaal *
Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen.
De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot en maakte deel uit van de hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten. De pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soepen.
Net als wortels kan je pastinaak redelijk lang bewaren, ca. 2 weken. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast. Is de pastinaak wat ouder en nog niet al te zacht, dan is hij nog zeer goed te verwerken in soep of tot puree.