Doperwten per 250 gram
Herkomst: Duitsland - Formaat: Normaal
Doperwten zijn peulvruchten, omdat ze met zo'n 10 stuks tegelijk in een peul groeien. Verse doperwten worden onrijp geoogst en daardoor smaken ze lekker zoet. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel. Verse doperwten zijn er maar heel kort, alleen in de vroege zomer. Het doppen is een tijdrovend karwei, maar de liefhebber heeft het er graag voor over.
- Koken of stoven en serveren met klontje boter en eventueel wat blokjes ham
klassiek serveren met gekookte bospeen,
combineren met sugarsnaps, peultjes of groene aspergepuntjes.
- Koken en pureren voor een doperwtensoep, afgemaakt met witte wijn en crème fraîche.
- Koken en verwerken in pastasauzen, risotto of boerenomelet,
gekookt en afgekoeld verwerken in salades, bijvoorbeeld met bosui, munt en olijfolie.
Druk met je duimen op de onderkant van de peul tot deze openspringt en rits de beide peulhelften open. Haal de erwtjes los, doe ze in een zeef en spoel ze af met koud water.