Konings Oester per 100 gram (2-3 stuks)
Herkomst: Azië - Formaat: Normaal
Latijnse naam: Pleurotus Eryngii
De Koningsoesterzwam doet zijn naam eer aan, het is niet alleen de best smakende (volgens kenners), maar ook de grootste onder de oesterzwammen.
Verspreidingsgebied: heel Zuid-Europa, Noord-Afrika, Centraal-Azië, Midden-Oosten en het zuiden van Rusland.
Groeit daar op de wortels van de kruisdistel (Eryngium campestre) en de wortels van loofhout.
In Nederland wordt hij soms ook duinvoetje of kruisdisteloesterzwam genoemd. De Koningsoesterzwam wordt op kleine schaal geteeld. Het is een smaakvolle en, door zijn imposante voorkomen, ook een heel decoratieve paddenstoel.
De hoed van de Koningsoesterzwam én de stevige, vlezige steel worden helemaal gebruikt. De paddenstoelen niet wassen, maar eventueel voorzichtig schoonvegen met keukenpapier of een borsteltje. Misschien een heel klein stukje van de onderkant van de steel afsnijden. De hele paddenstoel is zeer smaakvol en heeft een volle ‘aardse’ smaak. Hij blijft stevig, ook na lang bereiden. De Koningsoesterzwam doet het uitstekend in sauzen met vlees of wild, maar ook in vegetarische gerechten.
Koningsoesterzwammen hebben een fluweelachtige licht grijsbruine hoed die op een grote stevige, wat bolle witte steel staat. In vergelijking met andere oesterzwammen, en in verhouding tot de dikke steel, heeft de Koningsoesterzwam een kleine hoed.
De hoed heeft meestal een ingerolde rand en wordt 3 tot 10 cm breed.
Bereiding en smaak: Door chef-koks over heel de wereld zeer geprezen om zijn smaak, blijft stevig na lang bereiden.
Bewaaradvies: Koel / Koud 5-7 dagen