Druif Pitloos Rood per 500 gram
Herkomst: Zuid-Afrika - Formaat: Normaal *
Ribier, grote ronde, meestal blauw tot blauwrood gekleurde bes. (Red Ribier is donker rood van kleur). Het vruchtvlees is sappig en de schil is zacht knapperig voorzien van een duidelijke waslaag.
Alphonse Lavalleé, voor een kenner dé blauwe tafel druif van deze tijd. Deze druif herken je aan zijn dichte trossen met de middel grote tot grote vruchten. Zeer kenmerkend voor deze zeer zoete druif is de dunne knapperige schil met een natuurlijke duidelijke waslaag.
Was de tros voor gebruik goed in lauw water. Laat de druiven daarna uitlekken in een vergiet en leg ze daarna op een schaal. Voor gebruik in salades kun je ze eerst met een mesje halveren om daarna de pitten eruit te wippen.
De druif behoort tot de Vitaceae, in het Nederlands de wijnstokfamilie. Deze familie is oorspronkelijk afkomstig uit het gebied rond de Zwarte Zee m.n. Armenië en is vandaar verspreid over de rest van Zuid‑Europa, Azië, Noord‑ en Zuid‑Amerika, Zuid‑Afrika, Nieuw Zeeland, Australië en Namibië. De familie is uitgebreid en telt ongeveer 600 soorten.
De geschiedenis van de druif is al zo oud als de mensheid. De wilde plant is de Vitis silvestris met kleinere pitten dan de cultuurvorm Vitis vinifera.In Armenië trof met de overgangsvorm aan van V.silvestris naar V.vinifera en wel vanaf 4500 v. Chr. In de vroege bronstijd ontstond een hoog ontwikkelde druiventeelt in Palestina, Syrië en Egypte . Het zijn de Romeinen geweest die de druiventeelt naar noordelijker streken hebben gebracht.
In Nederland is de druiventeelt voornamelijk gericht geweest op de tafeldruif. Tot in de 17e eeuw een aangelegenheid van de adel, rijke kooplieden en de kloosters, er is dan nog geen commercieel belang bij. Pas aan het eind van de 17e eeuw komt er een beroepsmatige teelt in het Westland op gang. Tot ca. 1960 is de teelt van kasdruiven in Nederland een belangrijke aangelegenheid, die daarna snel terugloopt door de import uit de landen rond de Middelandsezee .