Maiskolf vers per stuk
Herkomst: Spanje - Formaat: Normaal kolf
Verse suikermaïs is tegenwoordig praktisch het gehele jaar door te koop bij de groenteboer. Tussen juli en oktober komt de maïs uit Nederland, en de rest van het jaar wordt de maïs geïmporteerd uit de VS, Zuid-Amerika of Afrika.
Deze verse maïskolven kun je herkennen doordat er meestal nog blad omheen zit. Kies een kolf met mooie heldergele korrels; meestal geldt: hoe ouder, hoe donkerder. Voel ook even aan de korrels. Deze moeten dik en stevig zijn.
Controleer ten slotte of er onder de bladeren geen schimmel zit. Let op: de lange witte draden zijn geen schimmel, ze horen er te zitten!
Het is gebruikelijk om de maïskolf eerst te garen en daarna pas de korrels te verwijderen. Je kunt ze er dan namelijk zonder moeite afschrapen met een vork. Maar voordat je de kolf kunt bereiden moet je deze echter wel even schoonmaken.
Haal de schutbladeren van de kolf af door ze er van boven naar beneden af te trekken.
Verwijder de zijdeachtige witte draden en snijd het kontje eraf.
Spoel daarna de maïskolf nog even af.
Indien je daarna de korrels er af wilt halen, kun je dit doen door ze er voorzichtig in de lengterichting met een mes vanaf te snijden.
Suikermaïs kun je koken, stomen, grillen op de barbecue, in de magnetron of oven klaarmaken, bakken en in salades verwerken.